Stowarzyszenie propagujące idee dr Henryka Jordana

2017

W dniach 6 -7 października 2017 r. Katedra Pedagogiki Społecznej Uniwersytetu Szczecińskiego we współpracy ze Stowarzyszeniem polsko - niemieckim non - profit dr Jordana i Zachodniopomorskim Uniwersytetem Ludowym prowadzących I polsko-niemieckie Seminarium Naukowe pt. Uniwersytet ludowy - pomiędzy teorią a praktyką .

Celem Seminarium było przedstawienie szans i zagrożeń w polskich programach uniwersytetów ludowych. Organizatorom spotkania naukowego na temat tego, aby uczestniczyć w platformie doświadczeń i dobrze zarządzających z zakresu edukacji dorosłych w Polsce oraz w Niemczech.

W Seminarium Uczestników Uczelni z Uniwersytetu Ludowego w Radawnicy, Wieżycach, Grzybowie, Adamowie, Husince, Mierzynie oraz z okolic Krakowa.

Stronę niemiecką reprezentowali działacze dr Klaus Benthin z Seddiner See, Caroline Christen z Frankfurtu nad Odrą oraz Karolina Knochenmuß z Frankurtu.

Wydarzenie naukowe pozostało patronatem honorowym Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, prof. dr hab. Piotra Glińskiego. W obradach aktywnie uczestniczył Wojciech Kaczmarczyk - Dyrektor Departamentu Spraw Obywatelskich, który w referacie pt .: Uniwersytet Ludwikowski w Polsce , zaprezentował podstawy do nauczania uniwersytetów ludowych w Polsce. Patronat naukowy nad Seminarium przyjęło Akademickiego Towarzystwa Andragogicznego, którego Sprawnicząca, dr hab. Hanna Solarczyk-Szwec, prof. UMK wygłosiła referat pt .: Dorośli uczą się inaczej ?! - Dlaczego? Jak?

Seminarium otworzył dr Hubert Kupiec – Prodziekan ds. Organizacji i Rozwoju Wydziału Humanistycznego Uniwersytetu Szczecińskiego oraz prof. dr hab. Barbara Kromolicka – Kierownik Katedry Pedagogiki Społecznej. Tematyka dwudziestu jeden wygłoszonych referatów dotyczyła poszczególnych sesji tematycznych, które zostały podzielone następująco: 1) Rozwój uniwersytetów ludowych, 2) Uniwersytety ludowe w perspektywie edukacji dorosłych, 3) Uniwersytety ludowe w zmieniającej się rzeczywistości społecznej, 4) Uniwersytety ludowe – dobre praktyki, 5) Uniwersytety ludowe – w poszukiwaniu rozwiązań. Problematyka poruszana podczas wystąpień inspirowała do dyskusji nad rozwojem uniwersytetów ludowych, które inicjowali moderatorzy sesji w osobach: prof. dr hab. Barbary Kromolickiej, dr hab. Beaty Bugajskiej, dr hab. Hanny Solarczyk-Szwec, dr Tomasza Maliszewskiego oraz dr Aleksandry Sander. Podczas Seminarium odbyło się również spotkanie Ogólnopolskiej Sieci Uniwersytetów Ludowych, podczas którego wyznaczono kierunki przyszłych działań w zakresie współpracy z Departamentem Społeczeństwa Obywatelskiego, szkicu nad wspólnym projektem do Programu Erasmus + oraz wyznaczono kolejną wizytę Sieci.

Wydarzenie naukowe w całości zostało sfinansowane przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa (Fundusz Małych Projektów w ramach Programu Współpracy Interreg VA Maklemburgia-Pomorze Przednie/Brandenburgia/Polska w Euroregionie Pomerania).

Organizatorzy Seminarium Naukowego dziękujemy wszystkim przybyłym gościom za obecność i owocną dyskusję.  Mamy nadzieję, że polsko-niemieckie spotkania naukowe poświęcone edukacji dorosłych staną się wydarzeniem cyklicznym.

Wizyty w Niemieckich placówkach VHS edukacji dorosłych.

7 październik 2017

Rozpoczęcie roku akademickiego US dla seniorów.

6-7 październik 2017

Seminarium naukowe na terenie Uniwersytetu Szczecińskiego.

04,2017 uczestnictwo w spotkaniu w Ministerstwie Kultury i Podyplomów Rozwoju Edukacji Regionalnej

04.2017 udostepnienie siedziby w Szczecinie Inkubatorze Kultury

04. 2017 wizyta w niemieckiej organizacji pozarządowej

04.2017 realizacja PROGRAMU BEZPIECZEŃSTWA na placach zabaw dla dzieci